Djumbir-lek za varenje, mučninu i cirkulaciju


svezi djumbir

Mnogi od nas nisu odrasli sa djumbirom u maminoj kuhinji pa većina ni ne zna kako djumbir može da se upotrebljava za ishranu i zdravlje.

Tradicionalno se upotrebljava u azijskoj kuhinji i poznat je ne samo kao začin dobrog ukusa već i kao prirodno lekovito sredstvo.

Od skoro se ova korisna biljka može naći i u našim supermarketima. Saznajte kako da prepoznate sveži djumbir, kako da ga skladištite i kako možete da ga upotrebite u vašoj ishrani.

Kako kupiti sveži djumbir?

Sveži koren se spolja prepoznaje po glatkoj sjajnoj kožici. Ne kupujte koren koji je smrežuran i čija je kožica puna nabora jer najverovatnije već dugo stoji u radnji. Takođe kod svežeg djumbira možete da osetite karakterističan “limunkast” miris.

stari-djumbir

Izgled starog djumbira: Smrežurana kožica

Svezi-djumbir

Izgled svežeg djumbir: Glatka kožica i limunkast miis

Priprema:
Ukoliko kupite sveži djumbir sa tankom kožicom prilikom pripremanja ne morate da ga gulite. Ako ipak preferirate možete da ogulite kožicu običnim nožem ili ljuštilicom za krompir. Sveži začin možete da dodajete jelima seckanog ili rendanog. Što se tiče količine koju treba da koristite – to zavisi od ukusa i tu možete malo eksperimentisati. Odcepite delić korena dužine pola prsta pa povećajte dozu ukoliko volite ljutu hranu.

Skladištenje:
Djumbir možete čuvati u frižideru uvijen u plastičnu kesu čak nekoliko nedelja. Na mestima gde ga presečete će se napraviti beli zaštitni sloj na korenu koji prilikom sledećeg korišćenja možete jednostavno da odstranite i dalje da koristite isti koren.

Vrste i oblici djumbira koje možete kupiti:
Djumbir se kod nas prodaje svež u obliku korena ili u prahu kao žačin. Svež djumbir se u receptima može zameniti djumbirom u prahu u odnosu 1:6, stim što djumbir u prahu nema isti ukus kao sveži.

Djumbir u prahu se najčešće koristi za kolače, keks i pića dok se sveži uglavnom koristi u kuvanim jelima.

Djumbir kao pomoćno lekovito sredstvo
Lek za želudac i varenje

Djumbir nije samo jak i ljut začin već sadrži niz hranljivih materija i jedinjenja koja jačaju naš imuni sistem i pomažu mu da se  bori protiv bolesti.

Može lako da se pomisli da jela sa djumbirom zbog njegovog  jakog ukusa iritiraju želudac ali on ustvari deluje umirujuće na stomak. Može se koristiti za olakšavanje procesa varenja kao i za smanjenje gasova, nadimanja i nadutosti.  Ako se često borite sa gasovima ili lošim varenjem dodajte malo svežeg djumbira u vaš obrok ili uveče popijte šolju čaja od djumbira.

Posebno je efikasan u pomaganju procesa varenja ukoliko se konzumira unutar istog obroka sa ostalom hranom. To je jedan od razloga zašto se uz jela u Kini i Japanu često služi djumbir u raznim oblicima kao prilog.

Korisno je znati da ova biljka može da pomogne kod simptoma morske bolesti i jutarnje mučnine u trudnoći.

Ubrzavanje metabolizma i krvotoka

Ljuta komponenta djumbira može da pokrene i ubrza rad vašeg metabolizma. Metaboličke funkcije ubrzavaju se unošenjem začinjene hrane i tako telo efikasnije razbija masti i proteine iz hrane u energiju.

Djumbir je poznat kao blagi stimulans  za poboljšanje cirkulacije. Zato je za svaku preporuku unošenje čaja od djumbira u zimskim danima jer će čaj od djumbira efikasno da  pokrene krvotok  i stvori opšti osećaj topline. Iz razloga što djumbir  pomaže cirkulaciji pokazalo se da je efikasan za snižavanje visokog  krvnog pritiska. Takođe može da spreči zgrušavanja krvi i stvaranje ugrušaka u krvnim sudovima.

Čaj od djumbira

caj-od-djumbira-za-jacanje-imuniteta

Napitak je odličan za odbranu od prehlade i gripa. Probajte čaj od djumbira.

Preporuka za hladne mesece

Djumbir je dobar saveznik u borbi protiv prehlade i gripa. On je  prirodno anti-virusno sredstvo i pomaže u borbi protiv dosadnih zimskih bolesti pogotovo virusnih. Dokazano je da zagreva ljudsko telo i povećava telesnu temperaturu. Povećana telesna temperatura je prirodna odbrana organizma protiv prehlade i gripa, a uz malu pomoć ove moćne biljke možete saseći grip u korenu i naći brže olakšanje od neprijatnih simptoma.

Najbolji način da iskoristite prirodna svojstva djumbira  je da ga redovno koristite u svojoj ishrani. Djumbir možete naći u vašoj lokalnoj prodavnici, a ako ga umotate u papirni ubrus i stavite u plastičnu kesu, možete ga čuvati mesecima u frižderu. Ja volim da ubacim seckani ili rendani sveži djumbir u salate i pržena  jela.  Može se koristiti i za omekšavanje svežeg mesa. Takođe čaj od djumbira je izuzetno sredstvo u koji možete dodati malo limuna i meda radi poboljšanja ukusa. Ako ne volite sveži djumbir u svakodnevnoj ishrani možete ga koristiti i u kapsulama – ali ovde svakako važi parola, što svežije to bolje!

 

 
2 komentara na “Djumbir-lek za varenje, mučninu i cirkulaciju”

  1. Nevena says:

    Obozavam djumbir,stavljam ga gde stignem :) .Probacemo i ove vase recepte !

Ostavite poruku

Vasa email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja su oznacena sa *

*

Mojtanjir.com pruža informacije o zdravoj ishrani u svrhu opšteg informisanja. Ove informacije ne treba koristiti umesto konsultacija sa lekarom. Sajt Mojtanjir.com ne sadrži niti pruža medicinske savete. Informacije o dijetetskim režimima ishrane i hranljivim sastojcima koje se nalaze na ovom sajtu ne pokrivaju sve moguce koristi, mere predostrožnosti, neželjena dejstva i interakcije. Potražite savet lekara pre upuštanja u bilo koju promenu svog dijetetskog režima ishrane. Oslanjanje na informacije i sadržaj ovog sajta činite na sopstvenu odgovornost. Upotreba sadržaja ovog sajta u komercijalne svrhe bez predhodne pismene saglasnosti autora je zabranjena.