Smanjite dnevni unos kalorija


smanjiti-dnevni-unos-kalorija

Nije potrebno da se mučimo kada želimo da smanjujemo dnevni unos kalorija. Jednostavno možemo da se opredelimo za manje kaloričnu i zdraviju varijantu namirnice. Potrebno je samo da se malo zamislimo i pronađemo manje kaloričnu varijantu jela koje će nam  zadovoljiti potrebu za ukusnim jelima, pićima i grickalicama. Naš kalkulator kalorija vam može pomoći u ovome. Pogledajte kako popularna viskokokalorična jela možete jednostavno da zamenite za manje kaloričnu varijantu.

Čips i kokice

Umesto čipsa koji se priprema prženjem u ulju i dodatno se soli bolje se opredelite za kokice. Kokice imaju duplo manju količinu kalorija i pritom unosite mnogo manje masti nego da jedete čips.

Opredelite se za kokice pečene na vrelom vazduhu time ćete dodatno da smanjite dnevni unos kalorija. S obzirom da mnogi konzumiraju čips svakodnevno, zamena sa kokicama može da dovede do velike uštede u kalorijama.

unos kalorija u cipsu i kokicama

 

Majonez i pavlaka

Mnogima omiljeni majonez nema kvalitetnu hranljivu vrednost jer većina njegovih kalorija potiče iz masti. Ako se za salatni preliv ili namaz na sendviču opredelite za malo masnu pavlaku uštedećete polovinu kalorija a pritom ćete uneti mnogo više proteina nego da jedete majonez. Ovo je još jedan način da u prodavnici prilikom kupovine smanjite dnevni unos kalorija.

kalorije_majonez_pavlaka

 

Pica sa debelim i tankim testom

Ukoliko se odlučite za potpuno istu picu sa tankim testom umesto sa debelim možete da uštedite do trećine unetih kalorija. Još ako obratite pažnju na priloge koji se nalaze na pici dnevni unos kalorija možete još značajnije da smanjite. Prilikom sledećeg naručivanja pice se opredelite za tanko testo i uživajte!

kalorije_pica_tanka_kora

 

Pečeni krompir i pomfrit

Iako je pomfrit neizbežni prilog u svim brzim hranama i restoranima, lako ćemo da se opredelimo za pečeni krompir kada znamo da tako pripremljen krompir ima tri puta manje kalorija! Kako je krompir jedan od najčešćih priloga koji se nalazi na našim trpezama skoro svakodnevno ovo je možda najveća ušteda dnevnog unosa kalorija koju možete ostvariti. Ako pritom ostavite i koru na krompiru uvećaćete i unos zdravih valakana u vašoj ishrani.

kalorije_pomfrit_krompir

 

Sorbe i sladoled

Jasno je da svi volimo sladoled ali bi svakako trebalo pokušati manje kaloričnu varijantu sorbea. Sorbe je hladna poslastica koja se priprema na bazi vode i svežeg voća dok se sladoled pravi na bazi mleka. Sorbe ima bogatiji ukus voća i vrlo je osvežavajući dok je sladoled masniji i puniji u ukusu. Ušteda u kalorijama je dupla .

kalorije_sorbe_sladoled

 

Voda i gazirana pića

U jednom od ranijih članaka o vodi opisali smo da je u proseku potrebno popiti 2-3 litre tečnosti dnevno. Mogućnost smanjenja dnevnog unosa kalorija je ovde najveća. Uzmite u obzir da čaša vode ima 0 kalorija. Čaša gaziranog soka ima u proseku 102 kalorija.  Lako se izračuna da su dve litre vode jednako 0 kalorija dok dve litre gaziranog soka mogu da imaju oko 816 praznih kalorija koje potiču iz šećera bez ikakve druge hranljive vrednosti. Priznaćete da je ušteda znatna. Ukoliko se baš ne možete odreći gaziranog pića pripremite malo gazirane vode sa sokom od limuna ili limete i uživajte u osvežavajućem napitku sa bukvalno 0 kalorija punog hranljivih sastojaka.

kalorije_voda_kola

Dnevni unos kalorija smanjen za 678 kcal

Ako na nivou samo jedne porcije  saberemo ostvarenu uštedu kalorija  kada se opredelimo za manje kalorične varijante koje smo ovde naveli vidimo da ukupna razlika iznosi 678 kcal.  To je  trećina dnevno potrebnog unosa kalorija za prosečnu odraslu osobu! Uštede u kalorijama su još veće na nivou dana dok su na nivou nedelje ili meseca već dramatične. Jedostavnim izborom možemo znatno da smanjimo dnevni unos kalorija i tako povoljno utičemo ne samo na našu liniju već i na naše zdravlje.

 

 
2 komentara na “Smanjite dnevni unos kalorija”

  1. Rale says:

    Jako korisni saveti,hvala puno!

Ostavite poruku

Vasa email adresa nece biti objavljena. Obavezna polja su oznacena sa *

*

Mojtanjir.com pruža informacije o zdravoj ishrani u svrhu opšteg informisanja. Ove informacije ne treba koristiti umesto konsultacija sa lekarom. Sajt Mojtanjir.com ne sadrži niti pruža medicinske savete. Informacije o dijetetskim režimima ishrane i hranljivim sastojcima koje se nalaze na ovom sajtu ne pokrivaju sve moguce koristi, mere predostrožnosti, neželjena dejstva i interakcije. Potražite savet lekara pre upuštanja u bilo koju promenu svog dijetetskog režima ishrane. Oslanjanje na informacije i sadržaj ovog sajta činite na sopstvenu odgovornost. Upotreba sadržaja ovog sajta u komercijalne svrhe bez predhodne pismene saglasnosti autora je zabranjena.